سولفات پتاسیم چیست؟

نقش کود سولفات پتاسیم و یا این که عنصر پتاسیم در رشد و باروری و نبرد کلیدی خشک سالی در بخش کشاورزی را نمی توان نادیده گرفت از همین رو بهتر هست استفاده از این کود مخصوصا در مناطقی که با فقدان آب مواجه میباشند ارتقا یابد . یکی دیگر از اثر ها بارز تنش شوری، تجمع یونهای سدیم و کلر در بافت گیاهان ساکن در خاکهایی با غلظت سدیم کلرید میباشد که تعادل تغذیهای را از دربین می برد و جذب بیش ازحد آن‌ها خلل فیزیولوژیک شدید را سبب می گردد (James et al., 2011). در مدت شروع تنش شوری و توسعة آن در گیاه، همة فرایندهای با و برخی از ساختارهای سلولی مانند غشاهای زیستی زخم میبینند (Parida and Das, 2005; Gupta and Huang, 2014)؛ بنابراین به جهت نگهداری تعادل یونی در واکوئل و سیتوپلاسم، ترکیباتی با وزن مولکولی اندک شامل قندهایی نظیر گلوکز، فروکتوز، ساکارز و فروکتان و چندین از ترکیبات نیتروژنی مانند آمیدها، پلیآمینها، پروتئینها، پرولین و گلایسین بتائین انباشته می گردند (Parida and Das, 2005; Mosleh Arani et al., 2018). شوری رویش انگور را کاهش می‌دهد و بر شتاب فتوسنتز، ساماندهی روزنهای، تعادل عنصرها غذایی در اندامهای متفاوت و عملکرد این گیاه تأثیر میگذارد (Walker et al., 2004). آب پاشی بوتههای انگور حساس آب شادی ضمن کمتر نمو حبهها، پرورش و کارایی همین گیاه را بهطور معنیداری کمتر داد (Walker et al., 2004). در تحلیل تغییرپذیری عناصر غذایی، ویژگیهای رشدی و فیزیولوژیک در چندرقم و دورگة بینگونهای انگور در شرایط تنش شوری ناشی از سدیم کلرید؛ میزان رشد، وزن خشک ریشه و ساقه و محتوای نسبی آب اهمیت افزایش شوری کاهش یافت؛ البته میزان پرولین و قندهای محلول ارتقاء یافت (Doulati Baneh, 2016). همچنین سرعت فتوسنتز، سوق دهی روزنهای و مقدار تعرق در ارقام انگور ریشبابا، صاحبی (Bybordi, 2012)، سلطانی و فخری (Amiri et al., 2014) در تنش شوری کمتر یافت. شاخص پرورش دوباره (درصد زندهمانی) بوتههایی که برگ نو تولید کردند پس از اتمام تیمارهای تنش شوری در یک دورة سههفتهای بررسی، با شمارش انتخاب شدند (Ahmed et al., سولفات پتاسیم خرید 2015). بوتههای سوای تیمار سدیم کلرید و پتاسیم سولفات، شاهد در نظر گرفته شدند. در پژوهش حاضر، انگور بیدانة سفید، یکی از ارقام چیره در برخی مناطق مرزوبوم و در دسترس برای تازهخوری و تهیة کشمش، به جهت اعمال تیمارهای شوری و تغذیهای به کار گیری شد تا آثار تنش شوری در صفات مورفومتری و فیزیولوژیک من جمله نشت یونی، قندهای محلول و نامحلول، پرولین، عنصرها پرمصرف و رنگیزههای فتوسنتزی در همین رقم تحلیل و همینطور اثر برهمکنش یون پتاسیم اصلی سدیم در این ویژگیها سنجیده شود. در همین تراز تیمارهای شوری بهصورت هفتگی تا چهار هفته کلیدی غلظتهای صفر، 25، 50 و 100 میلیمولار سدیم کلرید اعمال شدند (Sivritepe and Eriş, سولفات پتاسیم به زبان انگلیسی 1999). از زمان اعمال تنش شوری، محلولپاشی پتاسیم سولفات صفر و 5/1 % در دو تراز در اول روز هفتههای اول و سوم تنش انجام شد. به جهت اندازهگیری وزن خشک، قطعات برگ بهمدت 24 ساعت در آون (مدل 35 لیتری هوشمند، کمپانی شیماز، ایران) کلیدی دمای 80 درجة سانتیگراد خشک و آنگاه توزین شدند. قوطیهای حاوی قطعات برگ بهمدت 15 دقیقه در دمای 121 درجة سانتیگراد اتوکلاو (مدل 75 لیتری، کمپانی ریحان طب، ایران) شدند. این فعالیت در نور اندک و محیط خنک انجام شد؛ آن‌گاه عصارة بهدستآمده کلیدی سرعت 6000 به دور در دقیقه بهمدت 10 دقیقه سانتریفیوژ (مدل R 320 Universal، شرکت Hettich، آلمان) و محلول رویی برداشته شد و جذب نور آن در طولموجهای 663 نانومتر (بیشترین جذب نور کلروفیل a)، 645 نانومتر (بیشترین جذب نور کلروفیل b) و 470 نانومتر (بیشترین جذب نور کارتنوئید) اساسی دستگاه اسپکتروفتومتر (مدل Spekol 2000، کمپانی Analytic Jena، آلمان) و اساسی شاهد استون 80 درصد خوانده شد.