ابطال تعرفه‌های ترامپ، برندگان و بازندگان اصلی را معرفی کرد

اشتراک‌گذاری سریع

در یک تحول سریع، کشورهایی که بیشترین آسیب را از تعرفه‌های دونالد ترامپ متحمل شده بودند، به عنوان بزرگترین برندگان تصمیم دیوان عالی آمریکا برای لغو عوارض اضطراری رئیس‌جمهور معرفی شده‌اند.

تأثیر لغو تعرفه‌ها

چین، هند و برزیل از جمله کشورهایی هستند که اکنون پس از حکم دیوان عالی آمریکا مبنی بر غیرقانونی بودن استفاده ترامپ از قانون اختیارات اقتصادی اضطراری بین‌المللی برای اعمال عوارض، شاهد کاهش نرخ تعرفه برای محموله‌های خود به آمریکا هستند.

اگرچه ترامپ متعاقباً برنامه‌هایی را برای نرخ جهانی ۱۵ درصد اعلام کرد، محاسبات بلومبرگ اکونومیکس نشان می‌دهد که این به معنای میانگین نرخ تعرفه موثر حدود ۱۲ درصد است که کمترین میزان از زمان اعلام تعرفه‌های «روز آزادی» توسط ترامپ در آوریل گذشته محسوب می‌شود.

تغییرات نرخ تعرفه

اقتصاددانان بانک مورگان استنلی اعلام کرده‌اند که برای آسیا، میانگین وزنی نرخ تعرفه از ۲۰ درصد به ۱۷ درصد و میانگین عوارض بر کالاهای چینی از ۳۲ درصد به ۲۴ درصد کاهش خواهد یافت. با این حال، این تسکین ممکن است موقتی باشد، زیرا دولت ترامپ در جستجوی اعمال عوارض بخشی و خاص اقتصادی برای بازسازی رژیم تعرفه‌ای خود است.

اقتصاددانان مورگان استنلی به ریاست چتان آهیا در یادداشتی ذکر کردند که اوج عدم قطعیت در مورد تعرفه‌ها و تنش‌های تجاری از گذشته باقی مانده است.

تأثیر بر کشورهای دیگر

این تعرفه جدید عملاً زمین بازی را برای شرکای تجاری آمریکا از نو تنظیم می‌کند. کشورهایی مانند چین که شاهد لغو تعرفه ۱۰ درصدی فنتانیل توسط دادگاه‌ها بودند، صادرات خود را با نرخ‌های تنبیهی کمتری مواجه خواهند کرد. در عین حال، بریکس و استرالیا که تحت چارچوب «متقابل» قدیمی برای تعرفه‌های پایین‌تر ۱۰ درصدی مذاکره کرده بودند، اکنون در وضعیت دشوارتری قرار می‌گیرند.

مقامات ارشد آمریکا در حال فشار به شرکای خود از جمله اتحادیه اروپا و ژاپن هستند تا به تعهداتی که در مذاکرات قبلی انجام داده‌اند، پایبند بمانند.

جیمیسون گریر، نماینده تجاری آمریکا، به فاکس نیوز ساندی گفت: «ما می‌خواهیم مطمئن شویم که چین به سهم خود از توافق پایبند است. بنابراین، این به معنای آن است که آنها به خرید محصولاتی که گفته بودند خریداری می‌کنند، ادامه می‌دهند.»

وضعیت کانادا و مکزیک

کانادا و مکزیک نیز که با عوارض مربوط به فنتانیل مواجه بودند، اکنون برنده می‌شوند، چرا که این عوارض دیگر اعمال نخواهند شد. تحلیلگران اشاره کردند که اگر معافیت‌های تحت توافق تجاری آمریکا-مکزیک-کانادا (USMCA) همچنان پابرجا بماند، این کشورها در «موقعیت بسیار مطلوبی» قرار خواهند گرفت.

بازندگان بزرگ تغییرات تعرفه‌ای

اعمال عوارض جدید ۱۵ درصدی، کشورهای دارای نرخ ۱۰ درصدی قبلی مانند استرالیا و بریتانیا را در وضعیت ناپایدارتری قرار می‌دهد. در همین حال، کشورهایی مانند ژاپن که قبلاً با نرخ رقابتی ۱۵ درصدی بر صادرات آنها مواجه بودند، اکنون شاهد از دست رفتن این مزیت هستند.

با وجود اینکه حکم دادگاه لایه جدیدی از عدم قطعیت را به بازار اضافه می‌کند، تحلیلگران معتقدند که انعطاف‌پذیری تجارت جهانی در طول سال گذشته و تغییر نسبتاً جزئی در میانگین کلی نرخ تعرفه، اثرات کوتاه‌مدت را محدود خواهد کرد.

پیش‌بینی‌ها برای آینده

اقتصاددانان گروه گلدمن ساکس، از جمله دیوید مریکل، پیش‌بینی کرده‌اند که ترکیب حکم دیوان عالی و تعرفه جدید اعلام شده، نرخ تعرفه موثر را از ابتدای سال ۲۰۲۵ به ترتیب از کمی بیش از ۱۰ واحد درصد به ۹ واحد درصد کاهش خواهد داد.

بر اساس گزارش بلومبرگ، این اقتصاددانان اعلام کردند که واردات از کشورهایی که کاهش قابل توجهی در تعرفه‌های خود تجربه کرده‌اند، احتمالاً در ماه‌های آینده افزایش خواهد یافت. با این حال، تأثیر بر تولید ناخالص داخلی باید تا حد زیادی با افزایش انباشت و مصرف موجودی، کاهش واردات از سایر کشورهایی که تجارت آنها تغییر مسیر داده، و کاهش اندک واردات از کشورهای با تعرفه‌های بالاتر، جبران شود.